Βομβαρδισμός της αιθιοπικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άμαχοι στην Τιγκράι, κατήγγειλε χθες Πέμπτη το κίνημα των ανταρτών που ελέγχει την επαρχία, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).

Άλλοι 76 άμαχοι τραυματίστηκαν στην επιδρομή εναντίον αγοράς στην πόλη Αλαμάτα, μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός. Στην επιδρομή συμμετείχαν μαχητικά και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Ο εκπρόσωπος του TPLF, ο Γκετάτσου Ρέντα, επέμεινε μέσω Twitter πως όλα τα θύματα ήταν πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει προς το παρόν για την καταγγελία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σε έκθεσή του δυνάμεις του TPLF, που πολεμούν εναντίον του ομοσπονδιακού στρατού, ότι εκτέλεσαν περίπου 50 αμάχους σε δύο κοινότητες στην επαρχία Αμχάρα μεταξύ της 31ης Αυγούστου και της 9ης Σεπτεμβρίου. Κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν στις επαρχίες Τιγκράι και Αμχάρα». Το TPLF δεν έχει αντιδράσει στις καταγγελίες του HRW, ωστόσο στο παρελθόν έχει διαψεύσει πως οι δυνάμεις του διαπράττουν ωμότητες.

Με κοινή ανακοίνωσή τους χθες, το HRW και η Διεθνής Αμνηστία έκαναν εξάλλου λόγο περί κλιμάκωσης των φόνων, των μαζικών συλλήψεων και των εκτοπισμών Τιγραίων στην Αμχάρα από τοπικές ένοπλες ομάδες, κατηγορία που διέψευσαν οι τοπικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο απειλεί να διαλύσει στα εξ ων συνετέθη το πολυεθνικό κράτος της Αιθιοπίας με τους τουλάχιστον 115 εκατομμύρια κατοίκους του. Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονται παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, πιστεύεται πως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν όλα τα μέρη στη σύρραξη για σφαγές αμάχων και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, που ανέλαβε την εξουσία το 2018 υποσχόμενος να μεταμορφώσει την Αιθιοπία, κέρδισε στις εκλογές το TPLF, που μονοπωλούσε την εξουσία για 25 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την 4η Νοεμβρίου 2020, διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας επιχείρηση για ανατρέψει την κυβέρνηση του TPLF στην Τιγκράι, που αψηφούσε την εξουσία του και έστησε κάλπες παρά την εναντίωσή του στη διεξαγωγή εκλογών. Την κατηγόρησε πως επιτέθηκε πρώτη εναντίον στρατοπέδων των κυβερνητικών δυνάμεων. Στο πλευρό του αιθιοπικού στρατού ενεπλάκησαν στρατεύματα της Ερυθραίας.

Ο πρωθυπουργός –και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2019– ανακήρυξε τη «νίκη» των ομοσπονδιακών στρατευμάτων την 28η Νοεμβρίου, όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν· το καλοκαίρι, το TPLF ανακατέλαβε την Τιγκράι κι άρχισε να προελαύνει στις γειτονικές πολιτείες Αφάρ και Αμχάρα, φθάνοντας να απειλεί την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης