Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Κατά 13% αυξήθηκε ο αριθμός των εκκρεμών προσφυγών, για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου το 2021, αποκάλυψε ο πρόεδρος του Robert Spano, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2021 το Δικαστήριο αποφάσισε για περισσότερες από 36.000 αιτήσεις. Ο αριθμός του Μεγάλου Επιμελητηρίου ή Οι δικαστικές αποφάσεις του Επιμελητηρίου αυξήθηκαν σε 428 (σχετικά με 1.037 αιτήσεις), σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με 2020.

Στο τέλος του 2020 εκκρεμούσαν 62.000 αιτήσεις. Στο τέλος του 2021 ο αριθμός αυτός είχε αυξήθηκε κατά 13%, σε 70.150 αιτήσεις.

Το 70% των εκκρεμών υποθέσεων αφορούσε ακόμη τέσσερις χώρες: η Ρωσική Ομοσπονδία, η Τουρκία, η Ουκρανία και η Ρουμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα στρατηγική για τη διεκπεραίωση των «υποθέσεων αντίκτυπου» εισήχθη το 2021, επιπλέον της πολιτική ιεράρχησης προτεραιοτήτων που λειτουργεί από το 2009 για την επιτάχυνση της επεξεργασίας και επίλυση των πιο σημαντικών, σοβαρών και επειγουσών υποθέσεων.

Αυτές οι «υποθέσεις επιπτώσεων» έθεσαν ζητήματα μεγάλης σημασία για τον αιτούντα και το εναγόμενο κράτος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία και αφορούσαν την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, τις υποκλοπές και τη μυστική παρακολούθηση δημοσιογράφων, κρούσματα πανδημίας, διακρίσεις κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων, το δικαίωμα στην ενημέρωση και περιβαλλοντική ενόχληση.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός το 2021 ήταν η έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου αριθ. 15, το οποίο πρόσθεσε μια αναφορά στις αρχές της επικουρικότητας και του περιθωρίου εκτίμησης του Προοιμίου της Σύμβασης. Επιπλέον, από την 1η Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατεβαίνει στου τέσσερις μήνες.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι λίγοι τομείς της ζωής έχουν μείνει ανέγγιχτοι από την πανδημία του κορωνοϊού 2021. Το Δικαστήριο είχε επεξεργαστεί 80 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε υποβληθεί από κρατούμενους.

Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος τόνισε ότι, παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Δικαστήριο, το οποίο ήταν εμβληματικά γεγονότα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό νομικό χώρο και στον κόσμο γενικότερα, «η Ο βασικός σκοπός της Συνέλευσης είναι και ήταν πάντα να ανταποκρίνεται ακριβώς στη δοκιμασία επισφαλών καιρών Η διατήρηση πάση θυσία των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου έχει πλέον γίνει πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ. Ας μην ξεχνάμε ποτέ: Ένας κόσμος χωρίς αυτές τις θεμελιώδεις αρχές είναι α κόσμος που δεν είναι πια ελεύθερος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης