Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», αγαπά και στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό σινεμά από την πρώτη του έκδοση μέχρι και σήμερα.

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών που αγκαλιάζονται από το τοπικό κοινό και ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εργαστήρια για την ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών, τιμώμενοι καλεσμένοι της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας και, φυσικά, βραβεύσεις και ανάδειξη παλαιότερων και ανερχόμενων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών, είναι κάποια από τα συστατικά που διατηρούν ζωντανή και βαθαίνουν κάθε χρόνο αυτή τη σχέση υποστήριξης και αγάπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» με το ελληνικό σινεμά, είναι το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο βοηθά με ιδιαίτερη φροντίδα – εδώ και μία δεκαετία – τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους.

Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννιά χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι και του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Με ένα σύνολο που ξεπερνά ήδη τις 200 συμμετοχές, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» δίνουν μία μικρή παράταση. Η προθεσμία υποβολής των ταινιών για το φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους παρατείνεται λοιπόν μέχρι την Κυριακή 11 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά και την απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη υβριδική διεξαγωγή του 26ου φεστιβάλ, η διοργάνωση αισιοδοξεί ώστε και η 27η έκδοσή του να φιλοξενηθεί και πάλι στις θερινές (και ίσως και κλειστές) κινηματογραφικές της αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα έχουν οριστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών της.

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το φεστιβάλ θα προβάλει και φέτος ένα μέρος του προγράμματός του και ψηφιακά, στην ειδικά διαμορφωμένη και δημοφιλή πλατφόρμα online.aiff.gr, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό προβολών, με εγγύηση συγκεκριμένου αριθμού geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης, κατά τα πρότυπα της επιτυχημένου περσινού παραδείγματος των «Νυχτών Πρεμιέρας» και άλλων μεγάλων διεθνών φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Ενόψει των ανωτέρω, το φεστιβάλ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η ταινία που θα υποβάλουν για συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους προορίζεται για τις κινηματογραφικές αίθουσες και την εξασφάλιση της πλήρους κινηματογραφικής εμπειρίας θεατών και δημιουργών. Ωστόσο, εφόσον απαιτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τη λήψη υγειονομικών μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, παρακαλεί τους δημιουργούς να λάβουν υπόψη τους ότι ενδέχεται να προβληθεί και / ή αποκλειστικά ψηφιακά.

Όροι Συμμετοχής:

– Στο διαγωνιστικό δικαιούται να συμμετάσχει κάθε ελληνική ταινία μικρού μήκους που έχει ολοκληρώσει την παραγωγή της από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και το καλοκαίρι του 2021.

– Για τη συμμετοχή στο διαγωνιστικό δεν απαιτείται αποκλειστικότητα προβολής ή ελληνικής πρεμιέρας της ταινίας.

   – Στην περίπτωση που η ταινία επιλεγεί στο διαγωνιστικό τμήμα, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αποκλειστικά σε DCP για την προβολή της στην κινηματογραφική αίθουσα και σε αρχείο MPEG4 για την ενδεχόμενη ψηφιακή της προβολή.

– Κάθε σκηνοθέτης/ρια έχει δικαίωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ με μια μόνο ταινία.

– Δεν γίνονται δεκτές ταινίες που έχουν κατατεθεί σε προηγούμενες εκδόσεις του φεστιβάλ και έχουν απορριφθεί.

– Η προκριματική επιτροπή των ταινιών αποτελείται από τον υπεύθυνο του τμήματος και το σύνολο της ομάδας προγραμματισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

– Σκηνοθέτες/ριες και παραγωγοί από Ελλάδα και Κύπρο που επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν την ταινία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας FilmFreeway μέχρι και τις 11 Ιουλίου 2021.

Οι ταινίες που θα επιλεχθούν, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει βραβεία Καλύτερης Ταινίας (Χρυσή Αθηνά και Αργυρή Αθηνά), Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας.

Τα βραβεία της Χρυσής και Αργυρής Αθηνάς συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, λεπτομέρειες για τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης