Ο πρώην πρόεδρος μίας ιαπωνικής εταιρείας χορηγού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, τιμωρήθηκε σήμερα (21/4) με ποινή φυλάκισης με αναστολή, στην πρώτη καταδίκη από την ιαπωνική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς, που σχετίζεται με την κορυφαία διοργάνωση.

Το σκάνδαλο άρχισε να ξεσπά το περασμένο καλοκαίρι στην Ιαπωνία, έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που τελικά διεξήχθησαν το 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές εταιρείες στην χώρα έχουν εμπλακεί στην συγκεκριμένη υπόθεση, γεγονός που έχει θέσει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα του Σαπόρο, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030.

Ο πρώην πρόεδρος της Aoki Holdings, Χιρονόρι Αόκι, 84 ετών, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Ειρηνοδικείου του Τόκιο.

Ο Αόκι, κρίθηκε ένοχος για δωροδοκίες, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η εταιρεία του, μια ιαπωνική αλυσίδα καταστημάτων επαγγελματικών στολών, θα γίνει επίσημος συνεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Παράλληλα, δύο από τους πρώην συνεργάτες του στην Aoki Holdings, τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης με αναστολή, αλλά μικρότερες (έξι μήνες και ένα χρόνο), σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο μαζί με τον Χαρουγιούκι Τακαχάσι, πρώην μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο.

Ο Τακαχάσι, θεωρείται ύποπτος ότι έλαβε το 2017 το ποσό των 320.000 ευρώ σε δωροδοκίες από την Aoki Holdings, η οποία έγινε το επόμενο έτος επίσημος συνεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ωστόσο η δίκη του δεν έχει αρχίσει.

«Αυτές οι εγκληματικές πράξεις έπληξαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή και ήταν σημαντικοί για την χώρα», δήλωσε ο δικαστής Κέντζι Γιασουνάγκα, ενώ ένας εκπρόσωπος της Aoki Holdings, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Λαμβάνουμε αυτήν την κρίση σοβαρά υπ’ όψιν και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια υπόθεση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης