Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εποχές αλλάζουν. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Στην Ελλάδα του 2013 ακόμα συζητείται η επιβολή νέων φόρων και η αύξηση τελών κυκλοφορίας.

Την ώρα, λοιπόν, που σαν χώρα ακόμη… ψαχνόμαστε για το αν το αυτοκίνητο είναι είδος πρώτης ανάγκης ή είδος υπερπολυτελείας, σε άλλα κράτη ετοιμάζουν το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που θα μπορεί να πετάει!

Στους… δρόμους (ή στον… αέρα) σε δύο χρόνια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι λίγο πολύ το έχουμε σκεφτεί αλλά μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας το έχουμε δει. Πολύ σύντομα όμως, πιθανόν και το 2015, θα αρχίσει η διάθεση του πρώτου αεροπλάνου – αυτοκινήτου με την ονομασία Transition. Το συγκεκριμένο το οποίο πωλείται ήδη στην τιμή των 279.000 δολαρίων, μπορεί ο καθένας να το «κλείσει» αρκεί να καταβάλει μία προκαταβολή της τάξης των 10.000 δολαρίων. Η εταιρεία που κατασκευάζει το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο ονομάζεται Terrafugia και δεν θα μπορούσε παρά να είναι αμερικάνικη… Το νέο αυτό όχημα που μοιάζει περισσότερο για αεροπλάνο παρά με αυτοκίνητο, φέρει αναδιπλούμενα φτερά τα οποία ανοίγουν όταν οι καταστάσεις το απαιτούν. Ο ιδιοκτήτης του μπορεί να το έχει παρκαρισμένο στο γκαράζ του σπιτιού του και φυσικά όταν θέλει να πετάξει να μπορεί να το πράξει από τον κοντινότερο αεροδιάδρομο.

Δείτε το video με το Transition που θα κυκλοφορήσει σύντομα…

Κατανάλωση όσο ένα μικρό αυτοκίνητο…

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το Transition είναι τα 160 χλμ./ώρα, ενώ η αυτονομία του αγγίζει τα 660 χιλιόμετρα. Καθόλου… άσχημα. Από εκεί και πέρα, το ωφέλιμο φορτίο είναι 227 κιλά, η κατανάλωση καυσίμου στον αέρα φτάνει τα 18.9 λίτρα την ώρα ενώ στο έδαφος όταν χρησιμοποιείται ως κανονικό αυτοκίνητο «καίει» 6.7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα η κατανάλωση καυσίμου είναι όσο ενός μικρού αυτοκινήτου!


Το Transition κινείται στο δρόμο όπως ένα αυτοκίνητο! (έχει και… πινακίδα)

Πιο εξελιγμένο μοντέλο…

Η αμερικάνικη εταιρεία δεν μένει μόνο εκεί μιας και από το 2020 και έπειτα ετοιμάζει μία πιο εξελιγμένη έκδοση του αυτοκινήτου – αεροπλάνου, που φέρει την ονομασία TF-X. Το εν λόγω μοντέλο διαθέτει ακόμα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα απογείωσης – προσγείωσης χωρίς τη χρήση αεροδιαδρόμου (όπως τα ελικόπτερα), υψηλότερη τελική ταχύτητα, μεγαλύτερη αυτονομία, μεταφορά τεσσάρων επιβατών κ.α..


Το TF-X θα κυκλοφορήσει μετά το 2020 και θα απογειώνεται-προσγειώνεται όπως ένα ελικόπτερο…

Ο κόσμος αλλάζει…

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάριο για κάποια ταινία αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά. Μας δείχνουν πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος και ότι σύντομα ο τρόπος στις μετακινήσεις θα είναι πολύ διαφορετικός…

Δείτε το μοντέλο που θα κυκλοφορήσει μετά το 2020…

 

Για να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της αμερικάνικης εταιρείας πατήστε εδώ

Για να.. παραγγείλετε το Terrafugia Transition πατήστε εδώ


Το.. μελλοντικό μοντέλο της εταιρείας έχει σαφώς πιο όμορφες σχεδιαστικές γραμμές


Το TF-X στον αέρα…

Δείτε sto παρακάτω video το εσωτερικό του Transition

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης