Προβληματισμός επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., καθώς τα στοιχεία από τα εγκληματολογικά εργαστήρια δείχνουν ότι τα καλάσνικοφ της επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία τα ξημερώματα της Παρασκευής είναι τα ίδια που χρησιμοποίησαν ένοπλοι για να γαζώσουν το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στα τέλη του 2013, στο Χαλάνδρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ταυτοποιήθηκαν τα καλάσνικοφ της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ: είναι τα ίδια που χρησιμοποίησαν μέλη της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» στο χτύπημα κατά του Γερμανού πρέσβη τον Δεκέμβριο του 2013Τότε την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αφήσει σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ στα Εξάρχεια ένα usb, το οποίο περιείχε 20σέλιδη προκήρυξη για τρεις επιθέσεις: α) στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη β) στις εγκαταστάσεις της Mercedes Benz Hellas και γ) στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Την προκήρυξη δημοσίευσε το zougla.gr.

Υπενθυμίζεται πως η οργάνωση είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στις 14 Ιουνίου 2013.

Συνολικά 54 κάλυκες των 7,62 mm εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τους αστυνομικούς στον τόπο της επίθεσης στο Παλαιό Ψυχικό, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι τέσσερις δράστες επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες με τις οποίες ανέβηκαν ανάποδα την οδό Σώχου. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάλυση του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας, γειτονικών επιχειρήσεων και της Τροχαίας για τον εντοπισμό στοιχείων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη των ενόπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε πως η αστυνομία θα κάνει το έργο της και ότι η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ.

Το χρονικό

Η πρεσβεία του Ισραήλ, που εδρεύει επί της οδού Μουσών στο Ψυχικό, έγινε στόχος επίθεσης λίγα λεπτά μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τέσσερις δράστες άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά του κτηρίου και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς τον Περιφερειακό Γαλατσίου.

Για την επίθεση αυτή έκανε δηλώσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τη σχέση της χώρας με το Ισραήλ». Ειδικότερα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως «η αστυνομία με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και σεβασμό στους θεσμούς θα κάνει και πάλι το έργο της», εντοπίζοντας τους δράστες της επίθεσης, και πρόσθεσε ότι «η ελληνική Πολιτεία στέκεται απέναντι σε αυτούς που σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα».

Στο μικροσκόπιο το υλικό από τις κάμερες

Η είδηση της επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι αυτήν τη στιγμή τις έρευνες για την εύρεση στοιχείων που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται και το οπτικό υλικό από τις κάμερες της Τροχαίας.

Οι δράστες λίγα λεπτά μετά τις 03.00 έβαλαν με καλάσνικοφ κατά της πρεσβείας και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή, κατευθυνόμενοι προς τον Περιφερειακό ΓαλατσίουΑυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς περί τις 03.10 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πρεσβεία, ο οποίος μίλησε στο zougla.gr, ακούστηκαν δύο συνεχόμενες ριπές, πιθανόν από αυτόματο όπλο, και, όταν ο ίδιος βγήκε έξω, υπήρχε έντονη οσμή από μπαρούτι.


Επιθέσεις με καλάσνικοφ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2013, επίθεση με καλάσνικοφ είχε σημειωθεί στην οικία του Γερμανού πρέσβη στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Επιθέσεις με καλάσνικοφ από το 2009 μέχρι σήμερα:

  • 30 Δεκεμβρίου 2013: οικία Γερμανού πρέσβη στην περιοχή του Χαλανδρίου
  • 14 Ιανουαρίου 2013: κεντρικά γραφεία της ΝΔ
  • 27 Οκτωβρίου 2009: Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής
  • 5 Ιανουαρίου 2009: Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια
  • 23 Δεκεμβρίου 2008: κλούβα των ΜΑΤ στην Κοκκινοπούλου

Νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου 2013, ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού 340.

Στις 27 Οκτωβρίου 2009 έξι αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, κατά τη διάρκεια επίθεσης με καλάσνικοφ στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Στις αρχές του ίδιου έτους και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου, άνδρες των ΜΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία για τη φύλαξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με ριπές καλάσνικοφ. Ειδικότερα, τρεις αστυνομικοί είχαν δεχτεί καταιγισμό πυρών και ένας από αυτούς είχε τραυματιστεί στον θώρακα και τον μηρό.

Ακόμη μία επίθεση με καλάσνικοφ είχε σημειωθεί κατά κλούβας των ΜΑΤ, που βρισκόταν σε φανάρι στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη στην περιοχή του Γουδή. Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου 2008.

Αποκλεισμένη η περιοχή περιμετρικά της ισραηλινής πρεσβείας

H μαρτυρία του ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων:

Oμάδα ΤΕΕΜ

Διαβάστε επίσης:

Γάζωσαν το σπίτι του Γερμανού πρέσβη

ΕΛ.ΑΣ: «Καθαρά» τα όπλα της επίθεσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης