Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος αγνώστων έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πρεσβεία του Ισραήλ που εδρεύει επί της οδού Μουσών στο Ψυχικό.

Οι δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τέσσερις και επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες,  λίγα λεπτά μετά τις 03.00 έβαλαν με καλάσνικοφ κατά της πρεσβείας και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή, κατευθυνόμενοι προς τον Περιφερειακό Γαλατσίου. Από το σημείο της επίθεσης εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν 54 κάλυκες των 7,62 mm.

Για την επίθεση αυτή έκανε δηλώσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τη σχέση της χώρας με το Ισραήλ». Ειδικότερα, ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε πως «η αστυνομία με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και σεβασμό στους θεσμούς θα κάνει και πάλι το έργο της», εντοπίζοντας τους δράστες της επίθεσης και πρόσθεσε ότι «η ελληνική πολιτεία στέκεται απέναντι σε αυτούς που σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε επίσης σε δηλώσεις του έξω από το κτήριο της πρεσβείας ότι είχε συνάντηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο το υλικό από τις κάμερες

Η είδηση της επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι αυτή τη στιγμή τις έρευνες για την εύρεση στοιχείων που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται και το οπτικό υλικό από τις κάμερες της Τροχαίας.

Οι δράστες λίγα λεπτά μετά τις 03.00 έβαλαν με καλάσνικοφ κατά της πρεσβείας και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή, κατευθυνόμενοι προς τον Περιφερειακό ΓαλατσίουΑυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς περί τις 03.10 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πρεσβεία, ο οποίος μίλησε στο zougla.gr, ακούστηκαν δύο συνεχόμενες ριπές, πιθανόν από αυτόματο όπλο, και, όταν ο ίδιος βγήκε έξω, υπήρχε έντονη οσμή από μπαρούτι.

Η αστυνομία εξετάζει ήδη τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες στην πρεσβεία αλλά και σε κοντινά καταστήματα, με στόχο να συλλέξει στοιχεία για τις κινήσεις και την ταυτότητα των δραστών. Αναφορές για τραυματίες δεν υπάρχουν. Κλειστός παραμένει ο κόμβος στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της πρεσβείας, στο Παλαιό Ψυχικό.

Επιθέσεις με καλάσνικοφ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2013, επίθεση με καλάσνικοφ είχε σημειωθεί στην οικία του Γερμανού πρέσβη στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Επιθέσεις με καλάσνικοφ από το 2009 μέχρι σήμερα:

  • 30 Δεκεμβρίου 2013: οικία Γερμανού πρέσβη στην περιοχή του Χαλανδρίου
  • 14 Ιανουαρίου 2013: κεντρικά γραφεία της ΝΔ
  • 27 Οκτωβρίου 2009: Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής
  • 5 Ιανουαρίου 2009: Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια
  • 23 Δεκεμβρίου 2008: κλούβα των ΜΑΤ στην Κοκκινοπούλου

Νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου 2013, ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού 340.

Στις 27 Οκτωβρίου 2009 έξι αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, κατά τη διάρκεια επίθεσης με καλάσνικοφ στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Στις αρχές του ίδιου έτους και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου, άνδρες των ΜΑΤ που εκτελούσαν υπηρεσία για τη φύλαξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με ριπές καλάσνικοφ. Ειδικότερα, τρεις αστυνομικοί είχαν δεχτεί καταιγισμό πυρών και ένας από αυτούς είχε τραυματιστεί στον θώρακα και τον μηρό.

Μια ακόμα επίθεση με καλάσνικοφ είχε σημειωθεί κατά κλούβας των ΜΑΤ, που βρισκόταν σε φανάρι στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη στην περιοχή του Γουδή. Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου 2008.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την Τροχαία, λόγω της επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία διενεργούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφ. Κηφισίας και στα δύο ρεύματα διενεργείται από την υπόγεια γέφυρα. Στην όδο Κατεχάκη υπάρχει εκτροπή των οχημάτων στο ύψος της οδού Αδριανείου.

Παράλληλα, η κίνηση των οχημάτων στην οδό Σταυρού εκτρέπεται στην κάθοδο της λεωφ. Κηφισίας, ενώ παραμένουν κλειστοί οι παράδρομοι της λεωφ. Κηφισίας και στα δύο ρεύματα.

Αποκλεισμένη η περιοχή περιμετρικά της ισραηλινής πρεσβείας

H μαρτυρία του ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων:

Oμάδα ΤΕΕΜ

Διαβάστε επίσης:

Γάζωσαν το σπίτι του Γερμανού πρέσβη

ΕΛ.ΑΣ: «Καθαρά» τα όπλα της επίθεσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης