Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εκτιμά πως σημαντικός παράγοντας στη μείωση των χρημάτων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία είναι η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, εφόσον δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση, η συνολική υστέρηση των εσόδων στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει ακόμα και το 1,3 δισ. ευρώ. Ήδη τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση, η οποία διευρύνεται τον Μάιο και δεν αποκλείεται να υπερβεί τελικά το 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαθιά ύφεση στην οικονομία για πέμπτη διαδοχική χρονιά, η φοροδιαφυγή και η αβεβαιότητα για την «επόμενη» ημέρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους φορολογούμενους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων καθώς και το γεγονός ότι τα περισσότερα «ραβασάκια» της εφορίας θα αποσταλούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αυξάνουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού των εσόδων. Επιπλέον, κίνδυνοι υπερβάσεων εντοπίζονται και στις δαπάνες του προϋπολογισμού, οι οποίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις εφορίες, στο ΣΔΟΕ και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες του Δημοσίου (ακόμη και για χρέη κάτω των 500 ευρώ) να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους, ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Στέρεψαν τα έσοδα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, 15:30
SOS εκπέμπει το ΣΔΟΕ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, 11:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης