Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες με άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να μάχονται πλάι – πλάι με Κούρδους μαχητές στο βόρειο τμήμα της Συρίας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα, της άτυπης «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιμένει ότι ο ρόλος τους στην περιοχή «είναι καθαρά συμβουλευτικός και εκπαιδευτικός».

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) απαθανάτισε τους Αμερικανούς στρατιώτες εντός οικισμού, ο οποίος βρίσκεται μόλις 48 χλμ. από τη Ράκα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», παρατηρείται έντονη κινητοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή, με τους τζιχαντιστές να προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το διπλωματικό παιχνίδι στη Γενεύη για την «επόμενη ημέρα» στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αμερικανοί στρατιώτες μάχονται δίπλα στους Κούρδους των Μονάδων Δημοκρατικής Προστασίας (YPG) -οργάνωση που χαρακτηρίζεται επίσημα ως «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση. Μαζί τους βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίοι συγκρούονται με δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είδα περισσότερους από μια ντουζίνα Αμερικανούς στρατιώτες στο χωριό Fatisah» είπε ο φωτογράφος του AFP.

Ο Λευκός Οίκος έχει παραδεχθεί ότι κάπου 300 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έχουν δραστηριοποιηθεί στη Συρία. Σύμφωνα με τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μερικοί από αυτούς φορούσαν διακριτικά του YPG.

Πηγή: rt.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης