Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, θα έχει συνάντηση την Πέμπτη στο Λονδίνο με την Πακιστανή ομόλογό της σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες που έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει διμερείς επαφές με την Hina Rabbani Khar, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η γενικότερη στάση της κυβέρνησης του Πακιστάν απέναντι στις προσπάθειες για περιορισμό των ένοπλων οργανώσεων οι οποίες βρίσκονται πίσω από βομβιστικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI) πως παρέχουν συνεχή υποστήριξη στους Ταλιμπάν. Σε πρόσφατη μάλιστα έκθεση του ΝΑΤΟ, την οποία δημοσιοποίησε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, αναφερόταν ρητά πως οι Ταλιμπάν είχαν δεχτεί κατά διαστήματα και υλική υποστήριξη από το Πακιστάν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ο θάνατος 24 Πακιστανών στρατιωτών ύστερα από επιδρομή ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να σταματήσει τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν μέσα από το έδαφός της, την ίδια στιγμή που περιόρισε σημαντικά τις άδειες για τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροπορικών αεροσκαφών. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα οι επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στον εναέριο χώρο της ασιατικής χώρας διεξάγονται κανονικά, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση μεγάλου τμήματος της πακιστανικής κοινής γνώμης.

Διαβάστε επίσης:
Αντιαμερικανική διαδήλωση στο Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012, 03:46
Νέα αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, 04:46

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης