Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες.

Οι βελγικές Αρχές αναζητούν δύο υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό και το αεροδρόμιο των ΒρυξελλώνΟι βελγικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών, που διέπραξαν τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και στο μετρό των Βρυξελλών, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλά έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ.

Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Ο Ναζίμ Λαχράουι, ο Ιμπραχίμ Μπακράουι και ο φερόμενος συνεργός τους που καταζητείται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τελευταίος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015.

Η πρώτη απέλαση είχε γίνει στις 14 Ιουλίου παρόλο που δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν υποψίες ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν ξένος μαχητής. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για «διοικητική απέλαση».

Φωτογραφία του Ιμπραχίμ Μπακράουι κατά τη σύλληψή του από τις τουρκικές ΑρχέςΩστόσο, όπως ανακοίνωσε άλλος Τούρκος αξιωματούχος ο Ιμπραχίμ επέστρεψε στη χώρα στις 11 Αυγούστου μέσω του αεροδρομίου της Αττάλειας και απελάθηκε ξανά έπειτα από δύο εβδομάδες χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η χώρα στην οποία μεταφέρθηκε.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ένας από τους καμικάζι των Βρυξελλών είχε συλληφθεί τον Ιούνιο κοντά στα συριακά σύνορα, απελάθηκε από την Τουρκία και ότι το Βέλγιο τον άφησε μετά ελεύθερο. Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είχε επίσης εμπλακεί γιατί το πρόσωπο αυτό είχε αρχικά ζητήσει να απελαθεί στη χώρα αυτή πριν βρεθεί στο Βέλγιο.

«Αν και τους ενημερώσαμε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ξένος τρομοκράτης μαχητής, οι βελγικές Αρχές δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τις σχέσεις του με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν. Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι. Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Κοέν Γκινς εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική εκδοχή. «Εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν γνωστός σε εμάς για τρομοκρατική δράση», δήλωσε στο βελγικό φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Πολύ σημαντική εξέλιξη στην έρευνα ήταν η αναγνώριση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, των δύο καμικάζι, των αδελφών Ιμπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι. Και οι δύο ανατινάχθηκαν την Τρίτη, με διαφορά μιας ώρας, ο πρώτος στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στη στάση του μετρό Μαλμπέκ δήλωσε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ βαν Λιου. Ο τρίτος καμικάζι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, αναγνωρίστηκε ως ο Ναζίμ Λαχράουι, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard.

Μάλιστα όπως αναφέρει το Associated Press, ο τζιχαντιστής Λαχράουι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θεωρείται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Επίσης βελγική εφημερίδα ανάφερε πως οι τρομοκράτες είχαν βάλει στόχο τον πυρηνικό σταθμό του Βελγίου.

Το κρησφύγετο των τρομοκρατών

Αποκλειστικές φωτογραφίες από το κρησφύγετο των τριών τρομοκρατών, που βρίσκεται στην περιοχή Schaerbeek των Βρυξελλών δημοσίευσε την Πέμπτη η Daily Mail. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στο εν λόγω διαμέρισμα οι αδερφοί Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχραουί σχεδίασαν τις βομβιστικές επιθέσεις και παρασκεύασαν τις βόμβες που σκότωσαν 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 300. 

Οι Αρχές δήλωσαν ότι στις έρευνές τους στο διαμέρισμα στο Schaerbeek εντόπισαν μια σημαία του Iσλαμικού Χαλιφάτου και έναν εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε καρφιά και διάφορες χημικές ουσίες. 

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οι τρομοκράτες άφησαν πολύ λίγα πράγματα πίσω τους προτού ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης για την αποτρόπαια αποστολή τους. Ανάμεσα στα λιγοστά ευρήματα είναι ένα κατεστραμμένο iPad καθώς και ρούχα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Βίδες και καρφιά σε βόμβες των Βρυξελλών

Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στις Βρυξέλλες, όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Τρίτης.

Το νοσηλευτικό προσωπικό έβγαζε από τα κορμιά των θυμάτων κομμάτια σίδερο, βίδες και καρφιά, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι βομβιστές μέσα στους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ώστε να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των θυμάτων.

Δείτε τις φωτογραφίες:

«Ο Αμπντεσλάμ δεν γνώριζε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες»

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ «δεν ξέρει» για τις επιθέσεις που έσπειραν τον θάνατο στις Βρυξέλλες, δήλωσε «εμπιστευτικά» στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του Σβεν Μαρί. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού δικτύου Europe 1 σχετικά με το τι σκέφτεται ο πελάτης του για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο Μαρί είχε απαντήσει: «Δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό». Ο μόνος επιζών από την ομάδα των τζιχαντιστών που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, «εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατό» είπε ο Βέλγος δικηγόρος, σενάριο που αρχικά είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ο πελάτης του.

«Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μου γνωστοποίησε την επιθυμία του να πάει στη Γαλλία το συντομότερo δυνατό. Θα δω την ανακρίτρια για να της ζητήσω να μην αντιταχθεί σε αυτό» δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στις βελγικές ανακριτικές Αρχές. 

«Κατάλαβε ότι εδώ δεν υπάρχει παρά ένα μικρό μέρος του φακέλου. Θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία, αυτό είναι καλό» είπε αλλάζοντας την υπερασπιστική του στρατηγική. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του ακρόαση την επομένη της σύλληψής του, ο Αμπντεσλάμ είχε δηλώσει ότι αρνείται την έκδοσή του στο Παρίσι, που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών ανακριτικών αρχών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα γίνει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί. Η δε ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο του βελγικού εντάλματος σύλληψης αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου, εξαιτίας του όγκου του φακέλου.

Βίντεο-πρόκληση του Χαλιφάτου: Kαλεί σε… «ιερό» πόλεμο κατά της Ευρώπης


Στο μεταξύ, τουλάχιστον 400 «μαχητές» εκπαιδεύτηκαν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο για να επιτεθούν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται Ευρωπαίους και Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

Η εξτρεμιστική οργάνωση, που έχει αναλάβει την ευθύνη για τα χτυπήματα στο Βέλγιο, έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ένα προκλητικό βίντεο με το οποίο καλεί τους οπαδούς του να διεκδικήσουν τη νίκη και να διεξαγάγουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις στις Βρυξέλλες, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση.

Στο βίντεο, το Χαλιφάτο επισημαίνει ότι το Βέλγιο ανήκει σε έναν συνασπισμό, ο οποίος πολεμάει εναντίον μαχητών στη Μέση Ανατολή.

«Τα αεροσκάφη των σταυροφόρων, περιλαμβανομένου του Βελγίου, συνεχίζουν να βομβαρδίζουν μουσουλμάνους στο Ιράκ και στο Λεβάντε νύχτα και μέρα» αναφέρεται στο υλικό.

«Κάθε μουσουλμάνος που γνωρίζει καλά την ιστορία του ισλάμ, ξέρει ότι ο ιερός πόλεμος εναντίον απίστων είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ισλάμ και αυτοί που διαβάζουν ιστορία το ξέρουν».

Δείτε το βίντεο:

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και έχει παρουσία στη Λιβύη και την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης