Την παραίτησή του ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. 

Ο κ. Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία. Πλέον οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Η δήλωση του Νίκου Τόσκα

Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή.

Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών.

Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν.

Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης και τα σενάρια 

Μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης της συνιστώσας «ΠΡΑΤΤΩ» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχουν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας ήταν σαφές πως οι εξελίξεις θα επιταχύνονταν.

Η συνιστώσα «ΠΡΑΤΤΩ» ζήτησε «επιμερισμό πολιτικών ευθυνών σε όλα τα επίπεδα» για τη φωτιά στο Μάτι και γενικότερα για τη διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τραγωδίας χωρίς όμως να κάνει λόγο συγκεκριμένα για παραιτήσεις.

Όπως πληροφορείται το zougla.gr από το στενό περιβάλλον του Νίκου Τόσκα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν ήταν σε θέση να σηκώσει το βάρος της ηθικής ευθύνης που έφερε ως επικεφαλής του μηχανισμού. Ο Νίκος Τόσκας δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και μετά την υποβολή της παραίτησής του προ ημερών εγκλωβίστηκε από την κυβέρνηση με την προοπτική να απομακρυνθεί από το κυβερνητικό σχήμα στον επόμενο ανασχηματισμό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως ο, μέχρι και πριν από λίγο, υπουργός θα πλήρωνε το συνολικό τίμημα για όλη την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό επέμενε στην παραίτησή του.

Η παραίτηση αυτή κατά τους κυβερνητικούς κύκλους ενεργοποιεί δύο σενάρια:

α) Η ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Τόσκα από τον Πάνο Σκουρλέτη να είναι βραχύβια και μέχρι την υλοποίηση του μεγάλου ανασχηματισμού που προβλέπεται μεταξύ 15 και 20 Αυγούστου.

β) Η κυβέρνηση οδηγείται σε μεγάλο ανασχηματισμό άμεσα, πιθανότατα και εντός του Σαββατοκύριακου, με γνώμονα την αλλαγή συνολικά του κυβερνητικού προφίλ με αντικατάσταση τουλάχιστον 10 υπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Σε αυτό το σενάριο συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ενδεχομένως δε ως έκπληξη και η θέσπιση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, θεσμός ο οποίος είχε συζητηθεί στο παρελθόν αλλά παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα αναμένεται να σημειωθούν παραιτήσεις και καρατομήσεις του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη και ίσως των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Τσίπρας: Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης

Στην παραίτηση του Νίκου Τόσκα την οποία έκανε δεκτή το απόγευμα της Παρασκευής αναφέρθηκε σε tweet του ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού. Ευχαριστώ θερμά τον Νίκο Τόσκα για την εντιμότητα και την αφοσίωση που επέδειξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανέθεσα» αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ανάρτησή του:

ΝΔ: «Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας»

«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν, έντεκα ημέρες μετά την τραγωδία», σχολιάζει η ΝΔ μιλώντας για όψιμη αποδοχή της παραίτησης του κ. Τόσκα.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Η παραίτηση του κ. Τόσκα είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα».

Μαξίμου: «Η μικροψυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Η μικροψυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή την αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ στην παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

«Δεν μας ξαφνιάζει η αντίδραση της ΝΔ στην παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μια εθνική τραγωδία, για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και μόνο. Αυτό όμως που αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους, είναι ότι η μικροψυχία έχει όντως ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει η ανακοίνωση που εξεδόθη από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΚΕ: Η παραίτηση Τόσκα έχει στόχο να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού

«Η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που “τα έκανε όλα καλά”, στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αν. Αττική» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

«Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης» προσθέτει.

Η αντίδραση Θεοδωράκη στην παραίτηση Τόσκα

«Ο άνθρωπος που προσπαθούσε και δεν έβρισκε ένα λάθος για τον θάνατο τουλάχιστον 85 ανθρώπων εν καιρώ ειρήνης, τελικά παραιτήθηκε», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Τις μέρες του στο υπουργείο τις πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες. Από τα Εξάρχεια μέχρι το Μάτι»πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Δείτε την ανάρτησή του:

ΚΙΝΑΛ: Η καθυστερημένη παραίτηση Τόσκα δεν ξεγελά κανένα



«Είναι πολύ αργά κύριε Τσίπρα. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας» δήλωσε ο κ. Χρηστίδης μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

«Η καθυστερημένη αποπομπή του κυρίου Τόσκα δεν πρόκειται, όμως, να ξεγελάσει κανένα. Αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και παραιτηθείτε. Αν φυσικά έχετε φιλότιμο και τσίπα» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης