Γράφει ο Γιάννης Πετρόχειλος

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP επιστρέφει το προσεχές τριήμερο 13-15 Μαΐου αυτήν τη φορά στη Η Aprilia πλέον είναι σοβαρός διεκδικητής του τίτλου.Γαλλία και στην θρυλική πίστα του Le Mans. Το Grand Prix θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται ένας Γάλλος αναβάτης, ο Fabio Quartararo, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος αναμένεται να κατακλύσει τις κερκίδες της πίστας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα στον αγώνα της Jerez είχαμε τον πέμπτο νικητή στους έξι πρώτους αγώνες με τον Pecco Bagnaia να προσθέτει το όνομά του στη λίστα των νικητών. Ο Fabio Quartararo κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά του στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, ενώ ο Aleix Espargaro με την Aprilia εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση θέτοντας τον εαυτό του πλέον ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου.

Το δίδυμο της Ducati αναμένεται δυνατό στη Γαλλία.

Το νέο… Michelin-gate

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τον κόσμο του MotoGP τις τελευταίες ημέρες είχε να κάνει με τον κανονισμό στις πιέσεις των ελαστικών. Η Michelin έχει δώσει οδηγίες στους κατασκευαστές ότι τα ελαστικά τους θα πρέπει να λειτουργούν πάνω από κάποιες συγκεκριμένες πιέσεις για να αποφευχθεί τυχόν αστοχία στα ελαστικά. Σε έγγραφο το οποίο διέρρευσε μετά τον αγώνα της Jerez εμφανίζονται δύο αναβάτες να έχουν ολοκληρώσει όλο τον αγώνα με παράνομες πιέσεις ελαστικών. Ο ένας ήταν ο νικητής Pecco Bagnaia με την Ducati και ο δεύτερος ο Jorge Martin επίσης με Ducati.

 

Αυτό δημιούργησε ερωτηματικά και έπειτα από πιέσεις των δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου αποκαλύφθηκεΟι κατώτερες πιέσεις στα ελαστικά είναι 1,9 bar για το εμπρός και 1,7 bar για το πίσω. ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει κρυφή συμφωνία ανάμεσα στους κατασκευαστές να μην καταγγέλλουν παράνομες πιέσεις των ελαστικών. Φυσικά, υπάρχει εξήγηση για το συγκεκριμένο θέμα καθώς το σύστημα αισθητήρων που χρησιμοποιείται δεν είναι κοινό για όλους και ο κάθε κατασκευαστής μετράει τις δικές του πιέσεις. Όπως είναι λογικό αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο και κατ επέκταση δεν μπορούν να δοθούν ποινές με ένα σύστημα που δεν είναι αξιόπιστο. Για το 2023 πάντως η Dorna μαζί με την MSMA αναμένεται να ετοιμάσουν ένα αξιόπιστο κοινό σύστημα μέτρησης για να σταματήσει το φαινόμενο των παράνομων πιέσεων στα ελαστικά.

Σε δύσκολη θέση ήρθε η Michelin με τις παράνομες πιέσεις ελαστικών.

Προβλέψεις Le Mans

Στο Grand Prix της Γαλλίας πάντα τον πρώτο λόγο έχουν οι Γάλλοι αναβάτες. Φαβορί για τη νίκη είναι σίγουρα Η Suzuki ανακοίνωσε επίσημα πλέον ότι αποσύρεται από το MotoGP στο τέλος του 2022.ο Fabio Quartararo, ενώ και ο Johann Zarco είναι ανάμεσα στους αναβάτες που θα παλέψουν για τη νίκη. Οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati, Jack Miller και Pecco Bagnaia επίσης είναι έτοιμοι να παλέψουν για την πρώτη θέση, ενώ δυνατός αναμένεται και ο Alex Rins με την Suzuki.

Για το βάθρο υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες όπως ο Aleix Espargaro με την Aprilia και ο Marc Marquez με την Repsol Honda. Ερωτηματικό παραμένει η απόδοση των Jorge Martin και Enea Bastianini, όπως και εκείνη του Joan Mir ο οποίος ίσως είναι σε θέση να παλέψει για το βάθρο. Πέρυσι πάντως η νίκη πήγε στον Miller και στο βάθρο ανέβηκαν οι Zarco και Quartararo.

Αυτό κατάφερε να σώσει ο Marc Marquez στη Jerez.

Πρόγραμμα τριημέρου Le Mans

Παρασκευή 13 Μαΐου

10:55 Ελεύθερες Δοκιμές 1
15:10 Ελεύθερες Δοκιμές 2

Σάββατο 14 Μαΐου

10:55 Ελεύθερες Δοκιμές 3
14:30 Ελεύθερες Δοκιμές 4
15:10 Κατατακτήριες Q1
15:35 Κατατακτήριες Q2

Κυριακή 15 Μαΐου

12:00 Αγώνας Moto3
13:20 Αγώνας Moto2
15:00 Αγώνας MotoGP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Valentino Rossi κοντά στους νέους αναβάτες της Ακαδημίας VR46

Η Dorna ρίχνει το γάντι στην Suzuki με σκληρή ανακοίνωση

Οι Espargaro και Vinales στη γιορτή της Aprilia

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης