Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

Το 1922, ο Bob Dicker και ο Bert Mathers έγραψαν ιστορία με μια Rudge 996cc. Ως μια μοτοσυκλέτα αγώνων κατασκευασμένη κατά παραγγελία, η σούπερ μοτοσυκλέτα V-twin-powered (της εποχής της) είχε έναν στόχο: να σπάσει τα ρεκόρ. Ο Dicker και ο Mathers έκαναν ακριβώς αυτό στις 25 Νοεμβρίου 1922.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγαίνοντας στην πίστα Brooklands της Αγγλίας, το ζευγάρι έβαλε τα ονόματά του στα βιβλία ρεκόρ κατά τη διάρκεια μιας οκτάωρης διαδρομής αντοχής. Κάθε αναβάτης αναλάμβανε το παλλόμενο θηρίο για διαδρομές 1,5 ώρας. Αφού ανεφοδιαζόταν γρήγορα και άλλαζε αναβάτη, η Rudge επέστρεψε στην πίστα, καταβροχθίζοντας τα χιλιόμετρα και επτά ρεκόρ στη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της μυθικής αυτής προσπάθειας, ο Dicker και ο Mathers έσπασαν το ρεκόρ των 500 μιλίων με μέση ταχύτητα 74,96 μίλια την ώρα. Το δίδυμο σκέφτηκε ότι αφού είχαν φτάσει μέχρι εκεί, γιατί να μην κάνουν άλλα 100 μίλια; Εξασφάλισαν το ρεκόρ των 600 μιλίων με μέση ταχύτητα 71,27 μίλια/ώρα ως αποτέλεσμα. Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό. Σε διάστημα έξι ωρών, οι Dicker και Mathers σημείωσαν επίσης νέο συνολικό ρεκόρ ταχύτητας 75,02 μιλίων/ώρα.

Μετά από αυτή τη θρυλική διαδρομή, η Rudge 996cc έπεσε στην αφάνεια. Αργότερα βρέθηκε σε ένα περιβόλι το 1956 πριν περάσει σχεδόν 70 χρόνια σε ένα γκαράζ. Το 2019, ο τότε ιδιοκτήτης δώρισε τη μοτοσυκλέτα στο Μουσείο Brooklands στο Surrey της Αγγλίας. Με την άφιξη της Rudge, η Ομάδα Μοτοσικλέτας του Brooklands έπεσε κατευθείαν με τα μούτρα στη δουλειά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι εθελοντές του μουσείου Martin Gegg, Gareth Pemberton, και Ian Dabney δεν είχαν άπειρο χρόνο στην διάθεσή του. Με την 100ή επέτειο της ιστορικής διαδρομής των Dicker και Mathers να καταφτάνει, η ομάδα έτρεξε ενάντια στον χρόνο για να επαναφέρει την Rudge σε κατάσταση λειτουργίας.

“Τα ανταλλακτικά για την Rudge είναι ανύπαρκτα, επομένως η ομάδα έπρεπε να φτιάξει τα εξαρτήματα μόνη της, όσο πιο αυθεντικά γινόταν”, αποκάλυψε το μέλος της ομάδας Martin Gegg. “Το καρμπυρατέρ, το οποίο εγκαταστάθηκε μόλις σήμερα το πρωί, είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ και ελπίζουμε ότι σήμερα θα είναι η μέρα που θα δούμε ξανά την Rudge να τρέχει”.

Προς χαρά της ομάδας και των συγκεντρωμένων θεατών, η Rudge ζωντάνεψε στις 25 Νοεμβρίου 2022. Εκατό χρόνια μετά τη διάσημη πορεία της, ο Gareth Pemberton επανέφερε την Rudge στο Railway Straight του Brooklands. Με την Rudge σε κατάσταση λειτουργίας και πάλι, το Μουσείο Brooklands θα εκθέσει τη μοτοσυκλέτα που σπάει ρεκόρ το 2023.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης