Την απάντησή του στα όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για τη «βόμβα» της Επανωμής δίνει ο Ειδικός Ερευνητής Εντοπισμού και Εξόρυξης Πετρελαίου, Παντελής Παπάζης.

Μία τέτοια ανακοίνωση ενδέχεται να είναι καθησυχαστική, ωστόσο δεν εξασφαλίζει ότι το κοίτασμα του φυσικού αερίου στην περιοχή είναι ασφαλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τους λόγους:

Αναπάντητα ερωτήματα

Μετά τη σωρεία καταγγελιών που πραγματοποιήθηκαν από την τηλεοπτική «Ζούγκλα» και στη zougla.gr και ύστερα από εκτενές ρεπορτάζ που πραγματοποίησε τόσο η τηλεοπτική εκπομπή και η ηλεκτρονική εφημερίδα σχετικά με την ύπαρξη κοιτάσματος- «βόμβας» φυσικού αερίου στην Επανωμή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση σε αυτοψία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταγγελίες και όσα ήλθαν στο φως της δημοσιότητας ενεργοποίησαν το δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, ο οποίος με χθεσινό του έγγραφο ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ την άμεση πραγματοποίηση αυτοψίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υφίσταται κίνδυνος διαρροής στις δύο σφραγισμένες γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Η διενεργηθείσα αυτοψία, σύμφωνα με την αντίληψη που υπάρχει στο Δημόσιο, κατέληξε σε ένα καθησυχαστικό πόρισμα, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα:

-Ποιες μέθοδοι και ποια όργανα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω αυτοψίας και πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι;

-Για ποιο λόγο η ανακοίνωση που εξεδόθη με μεγάλη καθυστέρηση, δεν αναφέρει αναλυτικά τις μεθόδους αυτές;

-Ποιοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» που διενήργησαν την αυτοψία αυτή;

– Γιατί άργησαν τόσο πολύ να «ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες διενέργειας αυτοψίας;

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ:

«Με αφορμή χθεσινό έγγραφο του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης αναφορικά με την ασφάλεια του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Επανομής, δόθηκε εντολή από το ΥΠΕΚΑ για άμεση αυτοψία των δύο σφραγισμένων γεωτρήσεων φυσικού αερίου.

Συγκροτήθηκε εξαμελές κλιμάκιο ελέγχου αποτελούμενο από στελέχη του ΥΠΕΚΑ των ΕΛΠΕ, και του ΙΓΜΕ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, τις παραπάνω εγκαταστάσεις για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων ελέγχων, μετρήσεων και δειγματοληψιών, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαρροή αερίου και αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια των εν λόγω εγκαταστάσεων, καθώς και των κατοίκων της περιοχής.

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος διαφυγής αερίου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Τις επόμενες δύο ημέρες θα ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης