Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη που έγινε παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και χιλιάδων πολιτών που είχαν ακροβολιστεί από την αρχή έως και το τέλος της διαδρομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φετινή επέτειος του «ΌΧΙ» για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε μόνο με στρατιωτικά τμήματα και με περίπου το 50% της δύναμης του Ελληνικού Στρατού, αλλά με την παρουσία κοινού. Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας, που προβλέπουν μάσκες και αποστάσεις.

Μετά το πέρας της παρέλασης μαχητικά αεροσκάφη της ομάδας επιδείξεων «Ζευς» πραγματοποίησαν πτήσεις, ενώ φέτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις και το ιστορικό μαχητικό Spitfire ΜJ755, που πέταξε μαζί με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιλότος της ομάδας «Ζευς»: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα»

Τον ουρανό της Θεσσαλονίκης έσχισε ο 37χρονος επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής και σε μήνυμά του είπε: «Καλημέρα Ελληνίδες και Έλληνες, χρόνια μας πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε.

 

 

Πάλεψε και τελικά νίκησε, επαληθεύοντας τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα…Με της καρδιάς το πυρρωμα μετριέται και με το αίμα». Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη!».

Στον επισμηναγό απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων: «Είμαστε ευγνώμονες στις Ένοπλες Δυνάμεις που μας προασπίζουν σε θάλασσα, αέρα και ξηρά. Χρόνια Πολλά!»

 

Το ιστορικό Spitfire χάραξε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Έσκισαν τους αιθέρες της Θεσσαλονίκης το ιστορικό Spitfire MJ755 και ένα σύγχρονο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας μαζί για πρώτη φορά πάνω από τη Θεσσαλονίκη, την ώρα που εκκινούσε η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

 

Τα δύο αεροσκάφη θαύμασαν οι Θεσσαλονικείς λίγο μετά τις 11:00, ενώ εντυπωσιάστηκαν από τον χαρακτηριστικό «βρόμικο» ήχο του Spitfire.Το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας πέταξε σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης», της παλαιότερης Μοίρας της ΠΑ που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης.

Τα δύο μαχητικά εκτέλεσαν κοινή διέλευση στις εισαγωγικές στιγμές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2021.

Mαχητικά F-16 και ελικόπτερα σινούκ διέσχισαν τους αιθέρες

Λίγο αργότερα μαχητικά F-16 και ελικόπτερα σινούκ διέσχισαν τους αιθέρες, με τους πολίτες να καταχειροκροτούν.

28η Οκτωβρίου: Κατάθεση στεφάνου από την Κ. Σακελλαροπούλου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού

Στεφάνι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εν συνεχεία, υπήρξε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πόλη για την επέτειο του «ΟΧΙ». Στην κατάθεση στεφάνου παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος τομέας Μακεδονίας – Θράκης) και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Πλήθος κόσμου για τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν την μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, υπό τη σκιά της πανδημίας.

Στη Βουλιαγμένη καταδύθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία

Μία σημαία 84 τετραγωνικών καταδύθηκε στη Βουλιαγμένη από σχολή εκπαίδευσης καταδύσεων, για να τιμήσουν την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του ο εκπαιδευτής καταδύσεων Κώστας Κούβαρης είπε πως, η ιδέα δημιουργήθηκε από προτάσεις άλλων δυτών και έτσι δημιούργησαν αυτή τη μεγάλη ελληνική σημαία τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου καταδύονται σε βάθος περίπου 11 μέτρων.

Οι δεκατέσσερις δύτες φορώντας στολές, μάσκες και βατραχοπέδηλα βουτάνε στο νερό, αψηφώντας το κρύο. Στη συνέχεια, βγάζουν βίντεο, φωτογραφίες και στη συνέχεια τις αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από νωρίς στη Θεσσαλονίκη

Ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα, θα είναι εκείνος που θα καθηλώσει το κοινό της Θεσσαλονίκης με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς του αεροσκάφους F-16. Ο Βρετανός πιλότος Dan Griffith θα είναι εκείνος που όπως την Πέμπτη έτσι και σήμερα θα χειρίζεται το τιμόνι του θρυλικού Spitfire.

Μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει, ρίψεις αλεξιπτωτιστών και παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Νωρίτερα, στις 10.30, η ΠτΔ θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στήθηκε η εξέδρα των επισήμων – Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Στο πλαίσιο των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί το στήσιμο της εξέδρας των επισήμων, όπως κι οι καρέκλες στις οποίες θα καθίσουν. Η Τροχαία έχει τοποθετήσει κορδέλες και πινακίδες για την απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων από τις 14.00 την Πέμπτη, έως την ίδια ώρα σήμερα, σε δρόμους πλησίον της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εκτός από την εξέδρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει τοποθετήσει κιγκλιδώματα και κορδέλες, για την οριοθέτηση των σημείων όπου το κοινό θα μπορεί να στέκεται για να παρακολουθήσει και να απαθανατίσει με φωτογραφίες και βίντεο την παρέλαση.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά

Λόγω διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους Δήμους της Αττικής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις προέβλεπαν σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 08.00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από τις 06.00, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Ειδικότερα στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους, διακόπηκε ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Κεντρική Παρέλαση), από ώρα 09.00 μέχρι το πέρας της παρέλασης:

– Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

– Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ [Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών (Δοξολογία)], από ώρα 06.00 μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων:

– Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, από ώρα 09.00 μέχρι 14.00:

– 34ου Πεζικού Συντάγματος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Ελ. Βενιζέλου.- Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και 2ας Μεραρχίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Από ώρα 03.00΄ και μέχρι πέρατος της παρέλασης, η έναρξη της οποίας έγινε στις 11:00 απαγορεύτηκε η στάση και στάθμευση, όπου αυτή επιτρέπεται, όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

– Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου .
– Γ.Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών.
– 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.
– Μ.Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
– Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τη Λ.Στρατού.
– Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της.
– Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.
– Γκύζη, καθ’ όλο το μήκος της.
– Εθνικής Αντιστάσεως ( Δήμος Καλαμαριάς), στο τμήμα της από Ερυθρού Σταυρού μέχρι Αιγαίου.

Από ώρα 05.00΄ και μέχρι πέρατος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

– Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου .
– Γ.Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών.
– 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.

Από ώρα 07.00΄ σταδιακά και μέχρι πέρατος της παρέλασης, δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

– Μ.Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
– Στρατηγού Κακαβού.
– Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
– Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.
– Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ.Νίκης.

Πλέον των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους της πόλης:

– Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από την Λ.Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Βασ.Γεωργίου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 15.00΄ της 25-10-2021 μέχρι ώρα 15.00΄ της 28-10-2021.
– Στο παρκινγκ, που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν. Σουλιώτη, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2021 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2021.
– Στρατηγού Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2021 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2021.
– Αθαν.Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2021 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2021.
– Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Δελφών μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2021 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2021.
– Καραϊσκάκη, στο τμήμα της οδού από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2021 μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28-10-2021.

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, διακοπές της κυκλοφορίας έγιναν και στους γύρω δρόμους.

Πηγές: voria.gr, thesstoday.gr, thestival.gr, grtimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης