Επίθεση Αρβανίτη σε Σαμαρά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 10:35
Επίθεση Αρβανίτη σε Σαμαρά στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η έρευνα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ο πρώην βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Αρβανίτης, απολογούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, χαρακτήρισε κατασκευασμένες τις κατηγορίες, τις οποίες απέδωσε στην εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής.  

Ανοίγοντας τον κύκλο των απολογιών των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης αυτοπροσδιορίστηκε ως «Έλλην εθνικιστής οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά», αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τον ναζισμό, προσθέτοντας πως θεωρεί «κατάπτυστους τους Γερμανούς».

«Δεν έχω καμία σχέση με τους ναζί. Κοινωνικά ο εθνικοσοσιαλισμός τα πήγε καλά στη Γερμανία, αλλά εξετράπη ιμπεριαλιστικώς» είπε, επισημαίνοντας πως ποτέ δεν εντάχθηκε σε κόμμα «πλην της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως πρωτοετής φοιτητής».

Ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε στο δικαστήριο πως θεωρεί ταπείνωση να απολογηθεί «για τα κατασκευασθείσας κατ’ εμού αιτιάσεις» και, επιφυλασσόμενος να εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά κατά την αγόρευσή του, καθώς είναι δικηγόρος, δήλωσε πως «με όλον τον ειλικρινή σεβασμό στο δικαστήριο σας δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις».

Απολογούμενος ο πρώην βουλευτής, ο οποίος τελικά απάντησε σε όσες ερωτήσεις της έδρας έκρινε «ότι χρήζουν απαντήσεως», απέκλεισε το ενδεχόμενο να έδωσε ο Μιχαλολιάκος εντολή να γίνουν επιθέσεις σε αλλοδαπούς ή στο ΠΑΜΕ.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως ο ίδιος δεν συμμετείχε σε όργανα του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε εφεύρημα τα περί «ταγμάτων εφόδου» και συμπλήρωσε πως «αν κάποιοι εξετράπησαν, αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί την παρουσία και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής δίπλα στον Ρουπακιά, ο πρώην βουλευτής απάντησε μιλώντας «για την άνοδο της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο» λέγοντας πως η απήχηση του κόμματος «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός».

Ο κ. Αρβανίτης καταφέρθηκε σε βάρος των μελών της κυβέρνησης Σαμαρά, ξεκινώντας από τον Νίκο Δένδια τον οποίο κατηγόρησε ότι «του λείπει τον εθνικόν συνειδός». Δίπλα στον κ. Δένδια ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής τοποθέτησε και «τον εσμόν τον γνωστόν: Βορίδης, Αθανασίου και ο αρχισκευωρός ο Σαμαράς... αυτή η ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας».

Ερωτηθείς για το καταστατικό του κόμματος του 1987 -που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναφέρεται στην απόλυτη αρχή του Αρχηγού- ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για «αυτό το πλαστό καταστατικό του δημοσιογράφου, επαγγελματία διώκτη της Χρυσής Αυγής, Ψαρρά» και δήλωσε πως αν είχε υποψίες πως «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση εγώ θα ήμουν εκτός». Όπως ανέφερε, ο ίδιος είδε μόνο ένα καταστατικό «το εγκεκριμένο, κεκυρωμένο και αποδεχθέν» από τον Άρειο Πάγο.

Τέλος, ερωτηθείς για τη φράση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί «ακονίσματος των λογχών στα πεζοδρόμια» ο κ. Αρβανίτης είπε πως «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές».

Οι απολογίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, οπότε έχουν κληθεί οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, 12:40