«Ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι άλλοθι για εγκληματικές συμπεριφορές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ. Ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε για ξεκάθαρα δολοφονικό καρτέρι στον Άλκη Καμπανό και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων (Πολιτείας, Ομάδων, ΜΜΕ) για να απομονωθεί το αθλητικό προϊόν από το παραπροϊόν, τη μηδενική ανοχή που πρέπει να δείχνουν όλοι σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όταν συμβαίνουν τραγικά περιστατικά, αλλά και για τα θεσμικά βήματα που ήδη έχουν γίνει και εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω για να προστατευτεί ο αθλητισμός.

Σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία, ο γ.γ.Α. τόνισε: «Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν περιστατικό συμπλοκής μεταξύ οπαδών, αλλά ξεκάθαρα ένα δολοφονικό καρτέρι που εντάσσεται σε ένα κλίμα τρομοκράτησης. Η ομαδική προτίμηση ήταν απλώς η αφορμή και αυτό είναι που το κάνει και πιο επικίνδυνο. Ο αθλητισμός είναι υγεία, ζωή, αξίες και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το άλλοθι και η αφορμή για κάποια διαταραγμένα μυαλά να προχωρούν σε εγκληματικές συμπεριφορές. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε το πρόβλημα. Και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι. Η Πολιτεία που έχει τα θεσμικά εργαλεία, οι ομάδες που στο όνομά τους ιδρύονται και δρουν οι διάφοροι σύνδεσμοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν τον πολύ σημαντικό ρόλο να μη δημιουργούν τοξικό κλίμα. Όλοι πρέπει να έχουμε μια κοινή γραμμή και μηδενική ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα, καθημερινά και όχι μόνο όταν εμφανίζεται το κακό και μετά να το ξεχνάμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να απομονώσουμε το αθλητικό προϊόν από το οπαδικό παραπροϊόν που παράγει η βία και η τοξικότητα, διότι αργά ή γρήγορα αυτές οι συμπεριφορές που εκτραχύνονται, παύουν να δρουν υπέρ των ομάδων αυτών και μετά το τέρας γίνεται τόσο μεγάλο που δεν μπορούν και οι ίδιες να το ελέγξουν και για να αντιμετωπιστεί τελικά χρειάζεται μια ευρύτερη συμμαχία των φορέων αλλά και της κοινωνίας», επισήμανε ακόμη ο Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε: «Με βάση τον ν.4809 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις για την εγγραφή μελών στις λέσχες φιλάθλων. Υπάρχει μια συζήτηση από τον υφυπουργό και σε επίπεδο κυβέρνησης για το τι περεταίρω πρέπει να γίνει γενικότερα, διότι έχουν γίνει πολλά θεσμικά βήματα, όμως χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους. Η Πολιτεία έχει νομοθετήσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, η αστυνομία έχει τον ρόλο της υλοποίησής τους. Και εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην αστυνομία, που κινήθηκε πολύ γρήγορα για την εύρεση των δραστών στο τραγικό αυτό περιστατικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης