Η γαλλική «Le Monde» της 10ης Ιουνίου τιτλοφορεί δημοσίευμά της «Ο Ντόναλντ Τραμπ άναψε το φιτίλι» για να εξηγήσει παρακάτω πως η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξε ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε στην καρδιά της συνωμοσίας που οδήγησε σε απόπειρα πραξικοπήματος με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η επίσης γαλλική «Liberation», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, γράφει: «Η διερευνητική επιτροπή αποκαλύπτει την απόπειρα πραξικοπήματος της οποίας ηγήθηκε ο Τραμπ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βρετανικός «Guardian», από την απέναντι όχθη της Μάγχης, εξηγεί σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του: «Ο Τραμπ ήταν στην καρδιά της συνωμοσίας που οδήγησε σε απόπειρα πραξικοπήματος».

Τέλος, η εφημερίδα «New York Times» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της επισημαίνει: «Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες στην ειδική εξεταστική επιτροπή τοποθετούν τον Τραμπ στο κέντρο της συνωμοσίας που οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο».

Είναι αναμφισβήτητο πως η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων θα διαδραματίσει μείζονα πολιτικό ρόλο στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τουλάχιστον θεσμικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, προσπάθησε να συντονίσει μια ολόκληρη δυναμική αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 μέσω μιας συνωμοσίας η οποία κατηύθυνε καθοδηγητικά την εισβολή οπαδών του πρώην Προέδρου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές στόχευαν στη διενέργεια πραξικοπήματος (Coup), με την έννοια του «Pronunciamento». Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής καταλογίζει στον πρώην Πρόεδρο της χώρας πρόθεση εκτροπής από τη συνταγματική τάξη, εξυφαίνοντας συνωμοσία. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες γυρίζουν το ρολόι της Ιστορίας πολύ πίσω και θυμίζουν τη συνωμοσία τύπου αράχνης στην υπόθεση που εκθρόνισε τον επίσης Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον από την Προεδρία της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε πως η επίθεση στην έδρα του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου έγινε με την «ενθάρρυνση» του πρώην Προέδρου.

Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, προβλήθηκαν βίντεο που δεν είχαν μεταδοθεί ποτέ πριν, καθώς και καταθέσεις που σύμφωνα με την επιτροπή αποδεικνύουν πως διεξήχθη εσκεμμένη εκστρατεία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου ήταν «η κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος», συνόψισε ο κ. Τόμσον, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούμε να κρύψουμε όσα έγιναν κάτω από το χαλί» και «ο αμερικανικός λαός αξίζει να μάθει».

 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος επέμεινε πως «παρουσιάζομαι ενώπιόν σας απόψε όχι ως Δημοκρατικός, αλλά ως Αμερικανός που ορκίστηκε να υπερασπίζεται το Σύνταγμα», το οποίο «δεν προστατεύει μόνο τους Δημοκρατικούς, ούτε μόνο τους Ρεπουμπλικανούς, μας προστατεύει όλους».

«Η δημοκρατία μας παραμένει σε κίνδυνο», καθώς «η συνωμοσία για να ανατραπεί η βούληση του λαού δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε. «Η 6η Ιανουαρίου και τα ψέματα που οδήγησαν σε αυτή την εξέγερση έθεσαν δυόμισι αιώνες συνταγματικής δημοκρατίας σε κίνδυνο. Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνουμε εδώ», επισήμανε ο κ. Τόμσον.

Τον τελευταίο χρόνο τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής -επτά κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών, δύο των Ρεπουμπλικανών- άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην Προέδρου, και μελέτησαν 140.000 ντοκουμέντα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις και τις χειρονομίες του κ. Τραμπ πριν αρχίσει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά.

Ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ «κάλεσε το πλήθος, διέγειρε το πλήθος και άναψε τη φωτιά αυτής της επίθεσης», τόνισε η Λιζ Τσέινι, μαύρο πρόβατο για τον μεγιστάνα, το ένα από τα δύο μέλη της επιτροπής που ανήκουν στο GOP. «Ο Πρόεδρος Τραμπ πίστευε πως οι οπαδοί του στο Καπιτώλιο -και θα το βάλω αυτό σε εισαγωγικά- έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Αυτό είπε στους συνεργάτες του που τον εκλιπαρούσαν να καλέσει τον όχλο να διαλυθεί».

«Αυτοί που εισέβαλαν στο Καπιτώλιό μας και έδωσαν μάχη με τους αστυνομικούς για ώρες κινητοποιήθηκαν εξαιτίας αυτού που τους είχε πει ο Πρόεδρος Τραμπ: ότι οι εκλογές εκλάπησαν, ότι αυτός ήταν ο νόμιμος Πρόεδρος». «Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να κρατήσουν στο μυαλό τους ότι (…) το πρωί της 6ης Ιανουαρίου (2021), πρόθεσή του (…) ήταν να παραμείνει Πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Εμπόλεμη ζώνη»

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από την επιτροπή, κάποια για πρώτη φορά, περιέχουν ακραία βία.

Δείχνουν την ανθρώπινη θάλασσα καθώς ορμά στο Κογκρέσο, επιτίθεται σε αστυνομικούς, καλεί να «απαγχονιστεί» ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ διαδηλωτής διαβάζει με τηλεβόα στους συγκεντρωμένους αναρτήσεις του κ. Τραμπ στο Twitter, προκαλώντας ντελίριο.

«Δεν επρόκειτο για τουριστική περιήγηση στο Καπιτώλιο», δήλωσε ο κ. Τόμσον, όπως διατείνονταν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί.

Ανάμεσα στις εικόνες ακραίας βίας, ο Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήριζε «ειρηνικούς» τους διαδηλωτές, που διαβεβαίωνε πως υπήρχε «αγάπη στον αέρα» εκείνο το παγερό πρωινό.

 

Η Κάρολιν Έντουαρντς, η πρώτη αστυνομικίνα που τραυματίστηκε στην επίθεση των οπαδών του κ. Τραμπ στο Καπιτώλιο, παρομοίασε όσα έζησε με «εμπόλεμη ζώνη». «Γλίστραγα στο αίμα ανθρώπων», ήταν «μακελειό», «χάος» περιγράφει.

Ο ντοκιμαντερίστας Νικ Κουίστεντ, η ομάδα του οποίου παρακολουθούσε την ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα «Proud Boys» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραδέχθηκε πως του προκάλεσε σοκ η «οργή» των μελών της.

Η περίπου δίωρη δημόσια ακρόαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής μεταδόθηκε απευθείας από ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα, όμως τα Συντηρητικά δίκτυα απλώς την αγνόησαν – απόδειξη, αν χρειαζόταν καμία, της πολιτικής πόλωσης στις ΗΠΑ.

Η δημοκρατία «σε κίνδυνο»

Ενάμιση χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκατομμύρια οπαδοί του κ. Τραμπ (το 55% των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς) παραμένουν ακόμα πεπεισμένοι ότι στις εκλογές του 2020 έγινε νοθεία, ότι του έκλεψαν τη νίκη, αψηφώντας τις αποδείξεις για το αντίθετο.

Ο βασικός ενδιαφερόμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν από την ακρόαση, έπλεξε το εγκώμιο των οπαδών του που ενεπλάκησαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας: επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην Ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».

Η επιτροπή πρόβαλε μέρος της κατάθεσης που έδωσε ενώπιόν της η κόρη του κ. Τραμπ, η Ιβάνκα Τραμπ. Αποκάλυψε πως δεν πίστευε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι διαπράχθηκε νοθεία, αλλά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ.

Οι υποστηρικτές της επιτροπής, που αναμένεται να κάνει άλλες τουλάχιστον πέντε ακροάσεις, κρίνουν τη δουλειά της απαραίτητη για να εξασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής Ιστορίας.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, θεωρεί ότι μοναδικό κίνητρό της είναι η πολιτική σκοπιμότητα και έχει τη λιγότερη «νομιμοποίηση» στην «Ιστορία» των ΗΠΑ.

Το κόμμα του δεν κρύβει πως θα ενταφιάσει με συνοπτικές διαδικασίες το έργο της εάν ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Απευθυνόμενη στο κόμμα της, η βουλευτής Λιζ Τσέινι δήλωσε: «Θα έρθει η μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα φύγει, όμως η ατίμωσή σας θα μείνει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης