ΗΠΑ: Παραβίασαν προξενείο της Κίνας μετά το κλείσιμό του

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, 06:55
ΗΠΑ: Παραβίασαν προξενείο της Κίνας μετά το κλείσιμό του

Μια ομάδα ανδρών συνοδευόμενη από αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεάθηκε να παραβιάζει μια πίσω πόρτα στο προξενείο της Κίνας στο Χιούστον χθες Παρασκευή, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε ισχύ η διαταγή της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσει η διπλωματική εγκατάσταση, στις 16:00 ώρα κεντρικών ΗΠΑ (00:00 ώρα Ελλάδας).

Την ομάδα συνόδευε σύμφωνα με το Ρόιτερς ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος είναι αρμόδιος για τις ξένες διπλωματικές αποστολές στη χώρα, ο Κλιφ Σιγκρόουβς.

Τα μέλη της ομάδας δεν απάντησαν όταν ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους ποιοι είναι και σε ποια υπηρεσία ανήκουν. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον Σιγκρόουβς ή τη σύνθεση της ομάδας και το τι έκανε στο προξενείο.

Αφού η ομάδα παραβίασε την πίσω πόρτα και μπήκε, δύο μέλη της υπηρεσίας ασφάλειας διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένστολοι, τοποθετήθηκαν στην είσοδο αυτή και τη φρουρούσαν. Δεν απάντησαν στις ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι δημοσιογράφοι.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

Το προσωπικό του προξενείου αποχώρησε από το κτίριο λίγο μετά τις 16:00 με αυτοκίνητα, λίγη ώρα προτού παραβιαστεί η πόρτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς επιτόπου.

Το κινεζικό διπλωματικό προσωπικό έφυγε υπό τις ηχηρές αποδοκιμασίες περίπου 100 αντικομμουνιστών διαδηλωτών που κατηγορούν το Πεκίνο πως είχε εγκαταστήσει στο Χιούστον ένα κέντρο κατασκοπείας σε βάρος αμερικανικών εταιρειών και αμερικανών επιστημόνων.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, 06:58