H Τουρκία είναι έτοιμη να εισβάλει στη Συρία και για να δικαιολογήσει τις προθέσεις της προτείνει στις ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Με την προϋπόθεση όμως, ότι στις επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχουν Κούρδοι της Συρίας, τους οποίος οι Τούρκοι θεωρούν «τρομοκράτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της εκεχειρίας (27 Φεβρουαρίου) στον πόλεμο της Συρίας, η οποία σποραδικά κρίνεται πως ίσχυσε, η Τουρκία είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διάλυση του συριακού κράτους. Με προσλαμβάνουσες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Άγκυρα ουδέποτε έπαψε να έχει βλέψεις στη Βόρεια Συρία και το κατεστραμμένο πλέον οικονομικό της κέντρο, το Χαλέπι.
Η έντονη κουρδική παρουσία όμως στην περιοχή με την ενίσχυση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Ερντογάν, που θεωρεί ότι αποτελούν εμπόδια στην επιτυχία του μεγαλεπήβολου σχεδίου του.

Τουρκικά βαρέα άρματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς προωθούνται στα σύνορα με τη Συρία

Για το λόγο αυτό, η Τουρκία, (μαζί με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ -αλλά για διαφορετικούς λόγους η καθεμία) ενίσχυαν στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Άσαντ τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, αλλά και ιδιαίτερα τους τζιχαντιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τους Κούρδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Την ενίσχυση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου από την Τουρκία, έχει επανειλημμένα αποκαλύψει με στοιχεία, τόσο ο αιγυπτιακός ιστότοπος El-Badil από το 2015, όσο και το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANHAΤην ενίσχυση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου από την Τουρκία, έχει επανειλημμένα αποκαλύψει με στοιχεία, τόσο ο αιγυπτιακός ιστότοπος El-Badil από το 2015, όσο και το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANHA. Τα στοιχεία που έχουν παραθέσει και οι δύο αυτές πηγές αποκαλύπτουν επίσης πως οι τζιχαντιστές περνούν ανενόχλητοι τη μεθοριακή διάβαση Bab Al-Salama βόρεια από το Χαλέπι από την τουρκική πόλη Κιλίς στη συριακή Αζάζ. Τις πληροφορίες επαλήθευσαν κατόπιν και δυτικά Μέσα, παρά τις προσπάθειες επίσημων από την Άγκυρα να τις διαψεύσουν.

Η υποστήριξη από την Ουάσιγκτον προς τους Κούρδους της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου, έχει εξαγριώσει την Άγκυρα, ιδιαίτερα μετά την δημοσίευση φωτογραφιών στρατιωτών των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων Πεσμεργκά και να φέρουν διακριτικά σήματα των Κουρδικών Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (ΥΡG) που είναι παράνομο για τους Τούρκους λόγω των σχέσεών του με το ΡΚΚ.

«Δυστυχώς, αποτελεί πρόβλημα που τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα θεωρούν το ΥΡG –μια τρομοκρατική οργάνωση- ως συνεργάτη τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Numan Kurtulmus αναφερόμενος στις φωτογραφίες με τους Αμερικάνους στρατιώτες δίπλα στους Πεσμεργκά με διακριτικά του ΥΡG, είπε πως «ενδεχομένως να βλάψουν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Τις τελευταίες ημέρες, οι μάχες στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα έχουν ενταθεί, ανάμεσα στους Κούρδους Πεσμεργκά (που ενισχύονται από τις ΗΠΑ) και υποστηρίζονται από αμερικανικά βομβαρδιστικά με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 140 τζιχαντιστές. Ταυτόχρονα έχουν ενταθεί και οι τουρκικοί βομβαρδισμοί από την άλλη πλευρά των συνόρων από το τουρκικό πυροβολικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu Agency στις 29 Μαΐου, τουλάχιστον 40 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, ενώ από την περιοχή της Συρίας είχαν εκτοξευθεί εναντίον τουρκικού εδάφους τέσσερις πύραυλοι τύπου «Κατιούσα» με αποτέλεσμα να τραυματισθούν «μερικοί Τούρκοι πολίτες».

Κούρδοι Pesmerga

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, μετέδωσε πως από νωρίς στις 29 Μαΐου έξω από την κωμόπολη Μαρέα και δύο χωριά στο δρόμο ανεφοδιασμού προς την Αζάζ κοντά στα τουρκικά σύνορα, «μαίνονταν άγριες μάχες». Λόγω της αγριότητας των μαχών, το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή , έκλεισε και δεχόταν μόνον έκτακτα περιστατικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν ανησυχία για τους περίπου 165.000 πολίτες που συνωστίζονται παγιδευμένοι ανάμεσα στην Αζάζ και τα κλειστά τουρκικά σύνορα κινδυνεύοντας από τα διασταυρούμενα πυρά, χωρίς νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη.

Οι Κούρδοι του Ιράκ επιτίθενται εναντίον της Μοσούλης

Από τις 29 Μαΐου Κούρδοι αντάρτες Πεσμεργκά έχουν εξαπολύσει επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, από τις πρώτες πόλεις που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Στην επίθεση συμμετέχουν περί τους 5.500 Κούρδοι και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατάληψη χωριών κοντά στο Khazir, ανατολικά της Μοσούλης.

Η νέα αυτή επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών έρχεται μία εβδομάδα μετά τις επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει ο ιρακινός στρατός για την ανακατάληψη της Φαλούτζα και ήδη μαίνονται οι οδομαχίες.
Για την κατάληψη της Φαλούτζα, το 2004 οι αμερικανικές δυνάμεις που είχαν εισβάλει στο Ιράκ, είχαν δώσει τις αγριότερες μάχες από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ουδείς από τους δυτικούς ηγέτες και τους συμμάχους τους έχει κατορθώσει ως τώρα να δώσει απάντηση στα ερωτήματα των ψύχραιμων παρατηρητών και των απλών πολιτών που ξεσπιτώθηκαν από τον πόλεμο:

# Γιατί παρατείνετε αυτό τον πόλεμο;
# Γιατί εξακολουθείτε να ανεφοδιάζετε τους τρομοκράτες;
# Δεν είναι πέντε χρόνια πολέμου αρκετά;
# Κι όλα αυτά αξίζουν τον κόπο με στόχο μόνο και μόνο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης;

Στα τέλη Απριλίου ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την αποστολή 250 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Αντίθετα με την ρωσική και ιρανική βοήθεια που έχει δοθεί στη Δαμασκό, η αμερικανική αποστολή δεν είχε ζητήσει την έγκριση της επίσημης συριακής κυβέρνησης που ακόμη έχει διεθνή αναγνώριση.

Επίσημα «οι αμερικανικές μπότες» πάτησαν στη Συρία, για να ενισχύσουν τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα, επιμένει πως «απαιτείται η ανατροπή με τη βία του συριακού καθεστώτος»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης