Τουλάχιστον 12 άνθρωποι συνελήφθησαν την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της Χιλής στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την πιο έγκαιρη καταβολή και την αύξηση του τιμήματος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού, ενός μετάλλου του οποίου η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις ύστερα από την απόφαση του Ταμείου για την Ανάπτυξη του Βορρά (Fondenor), που έχει συστήσει η κυβέρνηση του προέδρου Sebastian Pinera, να κατανείμει 225 εκατ. δολάρια σε 40 δήμους και κοινότητες από φέτος ως το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοινότητες της περιοχής κρίνουν το ποσό ανεπαρκές.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια χωρίς να ζητήσουμε αποζημίωση για τα εκατομμύρια δολάρια που προσφέρουμε», εξήγησε σε δηλώσεις του στον Τύπο ο δήμαρχος της πόλης Καλάμα, Esteban Velasquez. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα, περίπου 1.500 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, Σαντιάγκο και διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα χαλκού, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα μεγαλύτερα του κόσμου. Ωστόσο, παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Εκτιμάται πως το ύψος της ετήσιας παραγωγής χαλκού στη Χιλή φθάνει τα 5,6 εκατ. τόνους.

Η κυβέρνηση του Sebastian Pinera δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στους ευαίσθητους τομείς της Οικονομίας, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος. Το μέτωπο με τους φοιτητές παραμένει ανοικτό ενώ μεγάλες είναι και οι αντιδράσεις για την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή της Παταγονίας, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις ακτιβιστών που κάνουν λόγο για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Χιλή: Μετά το ξύλο… μεταρρυθμίσεις!, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 03:59
Βίαιες συγκρούσεις στη Χιλή, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 12:07

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης